İşte Hdp’nin Van Büyükşehir Adaylığı İçin İsmi Geçenler!

AK Parti’nin Van Büyükşehir Belediye adayı olarak kamuoyunun yakından tanıdığı Necdet Takva olarak açıklaması Van’da büyük bir hareketlilik yarattı.

SİYASET 15.12.2018 18:45:37 0
İşte Hdp’nin Van Büyükşehir Adaylığı İçin İsmi Geçenler!
Tarih: 01.01.0001 00:00

AK Parti’nin Van Büyükşehir Belediye adayı olarak kamuoyunun yakından tanıdığı Necdet Takva olarak açıklaması Van’da büyük bir hareketlilik yarattı. AK Parti’nin kimsenin beklemediği bir hamle yaparak Takva’ya aday olarak göstermesi büyük bir hamle olarak görülürken, HDP’nin adayının kim olacağı konusu daha büyük bir önem kazanmış oldu.

AK Parti’nin Takva’yı açıklayarak ilçe çalışmalarını başlattığı süreçte HDP büyükşehir adayını aramaya devam ederken, başvuru tarihini ise ikinci kez uzattı. Daha önce 12 Aralık’a kadar uzayan süre bu kez 18 Aralık’a uzatıldı. Önümüzdeki hafta Salı günü itibariyle başvuruları bitirip daha önce açıkladığı gibi ön seçim yapma hazırlığında olan HDP’de Van Büyükşehir için şu ana kadar 6 başvurunun yapıldığı öğrenildi. HDP’nin AK Parti’nin Van’da yaptığı gibi başvuru yapmayanlar arasında flaş bir ismi aday gösterebileceği de konuşulurken Şehrivan kulislerde ismi geçen isimlere de ulaştı.


 

Mart 2019’da yapılacak olan seçim hazırlıkları sürerken partiler adaylarını belirlemeye devam ediyor. YSK’nın 1 Ocak 2019 Salı  günü seçimin başlangıç tarihi olarak açıkladığı süre işlerken, 2 Ocak 2019 Çarşamba ise  seçime katılabilecek siyasi partiler YSK tarafından ilan edileceği öğrenildi. Ocak’a kadar adaylarını belirleyip YSK’ya teslim etme olan hazırlığındaki partilerin aday adaylığı süreci de hızla devam ediyor. AK Parti geçen seçime göre rekor bir başvuru alırken şimdiye kadar meclis üyeleri dahil 32 bin 147 sayısına ulaşırken HDP’de ise süreç aralıksız sürüyor. Adayı en çok merak edilen illerden birisi olan HDP’nin bölge adayları ile ilgili çalışmaları sürerken her gün yeni isimler konuşulmaya ve adaylıkları ile ilgili flaş iddialar paylaşılmaya devam ediyor.


 


 

FLAŞ İSİMLER KONUŞULUYOR!

HDP’de başvuran isimlerle birlikte bilinen isimler de aday olarak kulislerde yankı buluyor. Bir kez daha süreyi uzatan ve Pazartesi gününe kadar başvuracak isimleri alan HDP’nin dışardan isimlere de teklif götürüp bu isimleri de sürece dahil edebileceği öngörülüyor. Vanözelinde OSB eski başkanı Şemsettin Bozkurt’un aday olarak gösterileceği iddiaları konuşulmaya devam ederken, Bozkurt’un ise başvuru yapmayacağı ama kendisine teklif gelirse aday olabileceği gündemi meşgul ediyor. Kendisi ile ilgili aday olacağı yönündeki haberleri de sosyal medya üzerinden takip ettiği ve paylaştığı dikkat çeken Bozkurt’un bu sürece dahil olup olmayacağı merak uyandıran konular arasında yer alıyor.

KADIN KOTASI OLABİLİR!

Seçimlerde kadın kotasına önem verdiği bilenen HDP’nin, bir diğer hamlesinin ise Van’da kadın aday belirleyeceği olabileceği konuşulan konular arasında yer alıyor. Hafta boyunca Hüda Kaya isminin Van için anıldığı dikkatlerden kaçmazken, HDP’nin geçtiğimiz süreçte çarpıcı bir isim olarak siyasete dahil ettiği Hüda Kaya ile kentte ses getirebileceği iddia ediliyor. Kaya’nın adaylığı ile ilgili kesin bir bilgiye ulaşılmazken kadın kotasına uygun bir diğer ismin de mevcut milletvekillerinden Bedia Özgökçe Ertan olabileceği konuşuluyor. HDP’nin Van’daki en aktif vekili olarak dikkatleri çeken Ertan’ın da istifa ettirilerek HDP’nin Van Büyükşehir Adayı olarak gösterilebileceği konuşuluyor.

 


 

CELAL DOĞAN ÇOK KONUŞULDU AMA…

HDP’nin Van’da adı geçen en kuvvetli ismi hiç şüphesiz Gaziantep eski belediye başkanı ve HDP’nin geçtiğimiz dönemki milletvekili Celal Doğan oldu. HDP’ye geçişi olay olan Doğan’ın ismi uzuncü süre Van’da anıldı. Van için çok güçlü ve yerel yönetimi bilmesi nedeniyle büyük destek alabileceği öngörülen Doğan’ın buna rağmen adaylık konusuna çok sıcak bakmadığı öğrenildi. Yakın çevresine artık siyaset yapmayacağı mesajını ilettiği bilinen Doğan’ın buna rağmen halen en çok ilgi gören isim olduğu gerçeği de seçmeni de heyecanlandırıyor.


 

DOĞAN DA OLABİLİR DOĞAR DA!

HDP’nin Van’da gösterebileceği muhtemel adaylarından birisi de Abdurrahman Doğar. Van halkının da, siyaset camiasının da iyi tanıdığı isimlerden birisi olan HDP’nin önceki dönemlerde il başkanı Doğan’ı aday göstermesi de güçlü ihtimaller arasında. Sadece il başkanlığı değil Genel Merkez PM üyeliği yapan, belediyede önemli görevler yürüten Doğar Van siyasetini de iyi bilen isimlerden birisi olarak dikkat çekiyor. Hem siyaset, hem yerel yöneticilik geçmişi olan isimlerden birisi olması Doğar’ı güçlü kılarken henüz başvuru yapmamış olması ise dikkat çekiyor.


 

İŞTE HDP’YE ŞİMDİYE KADAR BAŞVURAN İSİMLER:

HDP’de başvuracak ya da adaylık verilecek isimler kadar, kimlerin başvurduğu da merak konusu oluyor. 2014’te Bekir Kaya’nın aday olduğu seçimlerde yüzde 53 oy alan HDP’nin bu seçimde göstereceği aday merak konusu olurken şimdiye kadar 6 ismin HDP’den başvuru yaptığı öğrenildi. 2019 seçimleri için başvuran isimler şu şekilde:


 

Arif Özay

Suat Türk

Şerif Kayalık

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit

Selami Özyaşar

Sabahattin Tuncil

VAN’DAKİ İLÇELERE İLGİ BÜYÜK

Öte yandan HDP’nin ilçe başvurularına da ilginin büyük olduğu görülüyor. Şimdiye kadar ilçelere başvuran isimler de netleşmeye devam ederken merkez ilçeler kadar kırsaldaki kesimlerde de büyük bir ilgi olduğu dikkat çekiyor. İşte şimdiye kadar ilçelere başvuru yapan isimlerden bazıları:

TUŞBA: Servet Aktaş, Ali Esici, Baran Kızıltaş, Ahmet Kaya, Özcan Kaya, İsmet Tan 

Fehim Oflas, Ahmet Kaya 

EDREMİT: Koçeri İmre, Şevket Türcü, Özcan Bayram, Seyfetin İştah

ERCİŞ: Selçuk Aladağ, Gülderen Varlı, Yavuz Yücel Ağaoğlu

BAŞKALE: Şavaş (Barış) Abi, Sevda Ronay, Nurettin Demir, Serdar Yağızer, Adil Aslan

Erkan Acar, Sengul Polat, Sait Teymur, Vechii Ayhan, Ali Riza Caner, Abdullah Saruhan, Husret Burak, Halit Yağızer

ÇALDIRAN: Faruk Demir, Kutbettin Haciyusufoğlu, Kemallettin Yığrap, Kemal Ayaz, Ferit Korkmaz, Kutbettin Fırtına, Bilal Akdemir, Zeynal Abdin keleş, Niyazi Yalçın Kaya, Arif Zeray, Leyla Atsak, Songül Taş, Yılmaz Adıyaman, Nesim Koç, Arif Zeray, Nedim Uçum, Hülya Darak, Yılmaz Şalan

SARAY: Yakup Keskin, Davut Acar, Ömer Işık, Muharrem Şahin, Fikret Sayar, Cüzeyir Özkaplan, Kadir Ezdirici, Seyfettin Özsoy, Şahabettin Bilmez, Servet Yigit

ÖZALP: Hanifi Kadirhanoğulları, Nevzat Ulusal, Yakup Almaç, Memet Salih Gazioğulları, Dilan Örenci

MURADİYE: Hamit Yılmaz, Cengiz Yılmaz, Nesim Güneş, Hakan Çelik

GEVAŞ: Yılmaz Taş, Senar Ok, Ali Sümer, İbrahim Alşan, Faysal Parlak 

ÇATAK: Fazıl Evrim, Cengiz Babur, Aziz Ertaş, Şeref yıldız, İrfan Civaklı, İlkay Keve, Şaban Sarıbulak

GÜRPINAR: Metin Üner, Sinem Malal, Sinan Sürücü, Fesih Sünmes, Kemal Güler, Abdin Yavuz, Cemal aslan

BAHÇESARAY: Mustafa Yabalak, Hanım Hızır, Mehmet Garip Aykut

İPEKYOLU: Cevdet Altındağ, Azim Yacan, Fatih Rıfat Aras

BAŞVURU SÜRESİ BİR KEZ DAHA UZADI

Adaylar konuşulmaya devam ederken HDP’de başvuru süresi ise ikinci kez uzatıldı. Daha önce 12 Aralık olarak açıklanan başvuru süresi 18 Aralık 2019 olarak açıklandı. Yapılan açıklamada “Bütün baskı ve zulme rağmen aday adaylığı için binlerce kişi partimize başvurmuştur. Yapılan her başvuru aynı zamanda baskı ve zulme karşı onurlu bir beyan ve duruştur. Halkımızın yoğun talebi, parti binalarımızın abluka altına alınması ve işlemlerin aksaması nedeniyle aday adaylığı başvuru süresi 18 Aralık 2018 Salı günü saat 17:00'ye kadar uzatılmıştır. HDP, demokrasi ve barış mücadelesinin sürükleyici gücüdür. HDP, umut demektir, güven ve cesaret demektir. Partimiz, halkların ve ezilenlerin beklentilerini boşa çıkarmayacak, bütün baskı ve engellemelere rağmen bu mücadeleyi yerel seçimlerde de ülkenin her yanında ve hayatın her alanında yükseltecektir.” denildi.

SON SEÇİMDE KİM NE ALMIŞTI?

Öte yandan partilerin adayları kadar, oy oranları da en çok konuşulan konular arasında yer alıyor. Son seçimde 313 bin oy ile yüzde 59 oranını yakalayan HDP’nin bir önceki seçimde ise oy oranı 53 olarak sandığa yansımıştı. Oy oranını 2014’te bu yana yüzde 6 oranında oy arttırdığı izleyen AK Parti’nin ise geçen seçime göre oyunu düşürdüğü gözleniyor. 2014 yerel seçimlerinde yüzde 41 alan AK Parti o dönem Osman Nuri Gülaçar ile toplam 185 bin civarında oy almıştı. Son seçimde ise oy 167 bin seviyesinde kalmış ve oy oranı yüzde 31’lere kadar düşmüştü. Gözler ise bu seçimde oyların nasıl dağılacağında...

KAYNAK: ŞEHRİVAN GAZETESİ