Her poşete ücret ödemeyin!

Yeni yıl ile birlikte, “Naylon Poşet Yönetmenliği” kapsamında belli kalitedeki poşetler için market alışverişlerinde 25 kuruş ücret şartı getirilirken, uygulamanın tam olarak hangi poşetleri kapsadığı herkesçe anlaşılamadığı i

SİYASET 5.01.2019 10:21:28 0
Her poşete ücret ödemeyin!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan “Naylon Poşet Yönetmenliği” kapsamında 1 Ocak 2019 tarihi itibariyle market alışverişlerinde ücretli poşet uygulaması başladı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da 1 Ocak’tan bu yana market alışverişlerinde poşetler için 25 kuruş ücret alınıyor.

KAFALAR BİRAZ KARIŞTI

Bakanlık tarafından hangi poşetlerin ücretli olacağı konusu önceden belirlenirken, Van’da, bazı esnafların her tür poşet için müşteriden 25 kuruş ücret talep ettiği iddia edildi.

Bir vatandaş, “Sabah bakkaldan ekmek ve biraz da meyve aldım, ince, beyaz ve küçük boy poşet için benden 25 kuruş talep etti. Ben, ‘bu poşetler de mi ücretli?’ diye sordum, ‘evet’ dedi. Ben de ödedim. Şimdi hangi poşet ücretli hangisi değil, bilmiyoruz. Komşular da söyledi, bir-kaç yumurta alıyorsun üstüne bir de poşet parası veriyorsun. Bu konuda kimse tam olarak bir şey bilmiyor” diye konuştu.

BAKANLIĞIN BELİRLEDİĞİ KISTASLAR

Uzmanlar ise, vatandaşı, konuyla ilgili olarak bakanlığın ücretli ve ücretsiz poşet konusunda yaptığı son değişikliğe dikkat çekiyor.  

Yönetmenlikte yapılan son değişiklikle, 1 Ocak'ta başlayan uygulamaya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bazı istisnalar getirilmişti.

İSTİSNA POŞETLER

Yapılan bu değişikliğe göre, ücret alınmayacak poşetler de, şunlar:

"Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında. Tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, petshoplardaki canlı sucul hayvan satışında ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketiciler, uzaktan satışlar dâhil, ücretsiz olarak temin etmeye devam edecek."  

Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi