Çanakkale geçildi mi, geçilmedi mi?

Dilipak “Bir Başka Açıdan Çanakkale”yi yazdı. Ezberbozan, Resmi tarihi tersyüz eden, Çanakkale savaşlarını “bir başka açıdan” ele alan kitabın adı: “ÇANAKKALE GEÇİLDİ”

SİYASET 17.12.2018 12:07:10 0
Çanakkale geçildi mi, geçilmedi mi?
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak’ın son kitabının konusu Çanakkale Savaşı.. Dilipak’ın “Bir Başka Açıdan”  ele aldığı Çanakkale savaşı ile ilgili farklı bir iddiası var. Dilipak resmi tarihin ezberlerine karşı çıkıyor ve “Çanakkale Geçildi” diyor.

Dilipak daha önce bu konudaki iddiaları sebebi ile savcılıklarda soruşturmalar açılmış ve yargılanmış, sonunda suçlamalardan beraat etmişti.

Dilipak kitabına kapak olarak Çanakkale savaşında adeta yok sayılan üzerinde kelime-i tevhid yazılı Çanakkale savaşında cephede taşınan sancak-ı şerifin fotoğrafını koydu.

1.Meclisin sağ tarafında kelime-i Tevhid sancağı, sol tarafında da ayyıldızlı bayrak vardı..

Dilipak, kitabın arka kapağında şu soruları soruyor ve kitabın içinde bu soruların cevabını veriyor.

Dilipak’ın Çanakkale savaşı ile ilgili, sorduğu, cevabını aradığı  ve cevabını verdiğisorular şunlar ve kitapta daha fazlası var:

-Çanakkale savaşı nasıl başladı? İlk saldıran taraf kimdi?

-Çanakkale savaşının genel komutanı kimdi?

-Blaslav ve Goben, nasıl Yavuz ve Midilli oldu?

-Çanakkale savaşından Mondros mütarekesine kaç gün sürdü ve bu sürecin sonunda Osmanlı sınırları, nereden nereye geriledi.

-Çanakkale savaşı başlayınca Kafkaslarda durum neydi, Filistin cephesinde durum ne oldu?

-Çanakkale’den çekilen İngiliz ve Fransız kuvvetleri, Filistin ve Lazkiye’den saldırmak için hazırlık yaparken, Çanakkale cephesindeki komutanlar nereye gittiler?

-İngilizler’in Hindistan’dan ve Fransızların Senegal’den getirdiği askerler kimlerdi ve kime karşı savaşıyorlardı. Onlar kimler tarafından ve niçin cepheye sürülmüştü. Derin Trajedi ve Derin gerçeği kim, niçin gizledi! Müslüman askerlerin İngiliz ve Fransız anıt mezarında işi ne?

-Almanlar’la birlikte İngiliz’lere karşı savaştık ama, neden İngilizlerle ortak anma törenleri düzenliyoruz ve Almanlar aramızda değiller.

-TBMM’nin açılışında bile, ilk meclis binasının sağında “kelime-i tevhid sancağı” asılı iken, nasıl oluyor da, nerede ise Çanakkale savaşında nerede ise hiç Kelime-i Tevhid yazılı sancağı göremeyiz.

-Çanakkale geçilmedi ise İstanbul nasıl işgal edildi,  ve Mondros mütarekesini niçin imzaladık?.

-Çanakkale’nin önemi nereden kaynaklanıyor? Mehmet Akif, Çanakkaleyi neden  “Bedrin arslanları” ile mukayese etti! Çanakkale’nin Necefle alakası ne?

-İtilaf Devletleri tarafından 13 Kasım 1918'de fiilen işgal edilen İstanbul 4 yıl 10 ay 23 gün süren işgal döneminin ardından 6 Ekim 1923’te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul’a girdi ve işgal resmen sonlandı. İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması’na dayanarak 13 Kasım 1918’de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul’a girdi. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü. Çanakkale savaşı Çanakkale’de başladı, Filistin ve Kafkaslar ve doğu Anadolu’da devam etti ve Mondros’ta varılan mütarekeyle ile Çanakkale’den geçen İngiliz ve Fransız donanmasından inen askerlerin  İstanbul’u işgali ile sonuçlandı. “Resmi tarih yazıcıları”nın ya da, “tarihi övgü ya da sövgü kitabı olarak görenlerin” kitaplarında bulamadığınız “Cevabını arayan sorular”ın bir çoğunun cevabını bu kitapta bulacaksınız.

Dilipak, kitabı ile ilgili olarak “Tarih, övgü ya da sövgü kitabı değildir. Tarih, bir toplumun ortak hafızası, ortak tecrübeler birikimidir. Ortak geçmişimiz, ortak geleceğimizdir aynı zamanda. Bu topraklarda, “İla-yı kelimetullah” için savaşan, “Osmanlı milletler topluluğu”ndan gelen mübarek şehidlerimizin ve gazilerimizin aziz hatıralarına minnet ve şükranla.. Dedem I. Dünya Savaşı yıllarında, babam II. Dünya Savaşı yıllarında askerdi.. Ben, “III. Dünya Savaşı” olarak da tanımlanan soğuk savaş döneminde askerlik yaptım. Üniversitede okurken, aynı ülkenin çocukları sağ-sol diye birbirini öldürüyordu. Birileri, aynı ülkenin çocuklarının kanları ve gözyaşları üzerine kendilerine iktidar ve servet üretmeye devam ediyordu. Benim çocuklarım, yeni bir dünya savaşının kurbanları olmasınlar diye yazmam gerekti. Bizim ve atalarımızın katlanmak zorunda kaldıkları güçlükler, çocuklarımız, gençlerimiz, bizden sonrakiler için baht kaynağı olsun diye yazdım” diyor.

Çanakkale Geçildi (Bir Başka Açıdan Çanakkale)

Abdurrahman Dilipak

Yayın Tarihi    2018-12-10                 Editör: Prof.Dr.Caner Arabacı

ISBN              6053513568               Kayıt Yayınları

Baskı Sayısı    1. Baskı                      Alayköşkü Cd. Küçük Sk. Civan han

Dil                   Türkçe                        No:6, Daire:4 Cağaloğlu İstanbul

Sayfa Sayısı    464                             Tel:0212.514 93 05 - 0539 675 11 66

Cilt Tipi          Karton Kapak             www.kitapdunyası.com.tr

Kağıt Cinsi     Kitap Kağıdı              E-Mail: iletisim@kitapdunyasi.com.tr

           

Boyut              13.5 x 21 cm

Fiyatı              42 Lira