Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali... Sarı'dan festival önerisi!

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Akdamar Adası'nda düzenlenecek olan "Badem Çiçeği Festivali"nin kentin turizmine büyük bir katkı sunacağını söyledi. Böyle bir festiva

SİYASET 19.02.2019 10:01:36 0
Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali... Sarı'dan festival önerisi!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Prof. Dr. Sarı, yıllardır düyündüğü festivali dile getirmenin zamanı geldiğini kaydederek; "Biliyorsunuz 11 yıl önce inci kefali festivalini böyle bir motivasyonla başlatmıştık ve bugün harika bir yere geldi. Akdamar Adası’nda yapılacak bir Badem Çiçeği Festivali’nin tanıtıma çok ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. Van zaten fotoğraf cenneti, bu festivalle tüm dünyadan fotoğrafçıları buraya çekmek mümkün olabilir. Böyle bir festival ülkemizde sadece Datça’da yapılıyor," dedi.

"EŞİNE AZ RASTLANIR BİR ZITLIK..." 
Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Prof. Dr. Mustafa Sarı; "Akdamar Adası’nın açık pembe badem çiçekleriyle bezeli, karlı dağlara doğru çekilmiş fotoğrafları sanırım Van’ın tanıtımında Van Gölü inci kefalinin göç fotoğraflarıyla birlikte en çok kullanılan görüntülerden. Akdamar Adası’nda bademler, kışın ılık veya sert geçmesine bağlı olarak yıllara göre değişmekle birlikte genelde mart ayı sonundan mayıs ayı başına kadar devam eden bir süreçte çiçek açar. Bademlerin çiçek açma zamanı Van’da doğa ve fotoğraf tutkunları tarafından heyecanla beklendiği kadar ulusal çapta da her zaman haber değeri taşıyan bir olaydır. Çünkü hemen birkaç kilometre ötesinde, karla kaplı dağlara karşı (Örneğin hemen dibindeki Artos Dağı’nın karlı doruklarına karşı) dünyada eşine az rastlanan bir zıtlık içinde açar badem çiçekleri. Diğer bir ifadeyle bu görüntüler zıtların birlikteliğidir bir anlamda." ifadelerini kullandı.

"DİĞER YERLERDE AÇAN ÇİÇEKLERİN AKDAMAR ADASI BADEMLERİYLE YARIŞMA ŞANSI YOKTUR"
Akdamar Adası'nda açan badem çiçeklerinin doğallığına da vurgu yapan Prof. Dr. Sarı, şöyle devam etti; "Dünyada Kuzey Kaliforniya’da, İtalya ve sınırlı sayıda ülkede yapılan badem çiçeği festivali, ülkemizde her yıl düzenli olarak Datça’da yapılmaktadır (http://www.bademcicegifestivali.com/en/home-page/).  Hem Kaliforniya hem Datça’da açan bademlerin miktarı Akdamar Adası’ndaki bademlerden fazladır. Ancak bu bademler doğal değildir. Ticari amaçla kurulmuş badem bahçelerinde açan çiçekler esas alınarak düzenlenir festivaller. Benzer festivaller Japonya’da kiraz çiçekleri için yapılmaktadır. Ancak Japonya’da yapılan kiraz çiçeği festivali de yine kiraz bahçelerine dikkat çekmek için gerçekleştirilmektedir. Oysa Akdamar Adası’nda bulunan badem ağaçlarının tarihsel en az bin yıllık bir arka planı bulunmaktadır. Belki badem ağaçlarının tarihi adadaki Surp Haç Kilisesi’nin tarihi kadar eskidir. Bu yüzden ne Kaliforniya, ne Japonya ne de Datça’da açan çiçeklerin Akdamar Adası bademleriyle yarışma şansı yoktur. Belki böyle bir kıyaslama da gerekli değildir aslında ama biz konunun anlaşılmasına katkı yapması için bu örnekleri kullandık. Akdamar Adası, tarih ve inanç turizmi açısından olduğu kadar Van’ın tanıtımı bakımından da çok büyük öneme sahiptir. Bu yüzden adada bulunan kilisenin restore edilmesi, son yıllarda yılda bir kez olsa da ayine açılması Van’ın turizmine ciddi katkılar sağlamıştır. Ancak Akdamar Adası’ndan halen yeterince yararlandığımız, marka değerini gelire dönüştürdüğümüz söylenemez. Adada bulunan badem ağaçlarının göl çevresindeki tepeler henüz karlıyken çiçek açması çok önemli bir olaydır. 
Datça’da şubat ayının ilk haftalarında yapılan Badem Çiçeği Festivali’ni binlerce insan ziyaret etmekte ve Datça yaz aylarında başlayan turizmi öne çekerek şubat ayında başlatma fırsatı bulmaktadır. Biz de Akdamar Adası’nda badem çiçeklerinin açtığı dönemde bir festival yaparak, tüm dünyadan doğa severleri ve doğa fotoğrafçılarını buraya çekebiliriz. Akdamar Adası Badem çiçeği festivaliyle hem turizm mevsimini biraz öne almış oluruz, hem de adanın bilinirliğini Van’ın turizm değerinde daha çok kullanmış oluruz. Uluslararası İnci Kefali Göçü Kültür ve Sanat Festivali başta olmak üzere Van’ın doğal değerleriyle ilgili yaklaşık on yıl önce başlatılan festivaller, hem doğal değerlerimizin hem de Van’ın tanıtımına çok ciddi katkı sağlamıştır. Bu festivalleri Akdamar Adası Badem Çiçeği Festivali’nin eklenmesi zamanı gelmiştir."
Prof. Dr. Mustafa Sarı, açıklamalarını şu şekilde tamamladı; "2018 yılında Van Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile adaya tatlısu hattının ulaştırılması, badem ağaçlarının bakımının iyileştirilmesi ve aynı ağaçlardan üretilen fidanlarla ağaçların gençleştirilmesi açısından çok büyük önem arz etmektedir. Geçmiş yıllarda Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı olarak Akdamar Adası bademlerinin gençleştirilmesi yönünde hazırladığımız raporu hem ilgili kamu kurumlarına hem de Gevaş Belediye Başkanlığı ve Kaymakamlığa iletmiştik. Badem çiçeği festivalinin adanın ve badem ağaçlarının bakımına da ciddi katkı sağlayacağı unutulmamalıdır."/ Prestij Haber Merkezi

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi