banner194

banner204

banner207
19 Kasım 2017 Pazar

ÇÜRÜYEN BÜROKRASİ VE SİYASETTE ÇÜRÜYEN ARAÇLAR!

NADİROĞLU'NDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

15 Aralık 2012, 12:51
NADİROĞLU'NDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
banner76

A.BAKİ KARACA MİRZA NADİROĞLUNA HERŞEYİ SORDU? ÖZEL RÖPORTAJ

Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.
Tüccar ve sanayici kesim sizi tanıyor. Siz biraz kendinizden bahseder misiniz?
1961 Gürpınar ilçesinde doğdum. Ticarete 1980 askeri darbeden sonda başladım. Biz 4 erkek 5 kız kardeşiz. Ticari hayatıma ilk olarak Gürpınar ilçesinde akaryakıt istasyonu kurarak başladım. Ardında ikinci akaryakıt istasyonumuzu kurduk. Bir de ekmek fabrikam var. Yaklaşık 30 yıllık bir ticaret hayatım var. Kendi çaba ve emeğimiz ile bu güne geldik. Başkasının desteği ile gelmedik. 1998 yılında oda meclis üyesi oldum. 14 yıldır odayım Yekta Haydaroğlu, Kayhan Türkmenoğlu ve Zahir Kandaşoğlu ile çalıştım. Son 2 yıldır da odanın yönetim kurulu bakanlığını yapıyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım.
İki yıldır ticaret odasında yönetim kurulu başkanlığı görevini yapıyorsunuz. Uzun süredir ticaret odasında olmanızdan dolayı tecrübe sahibisiniz VATSO başkanı nasıl nitelik aranmalıdır.
Kesinlikle ve kesinlikle yönetim kurulu olarak birlikte hareket etmelidir ve bireysel olarak hareket etmemelidir. 12 bin 500 üyenin hakkını koruyacak, kollayacak bilgi, beceri ve yeteneklere sahip olması gerekir. Kavgacı bir politika izlememelidir. Birilerini ötekileştirmemeli, birilerine çamur atmamalıdır. Bu güne öyle geldim. Bireysel çıkarları düşünmeyen toplumun çıkarlarını ön planda tutan bir yapıya sahip olması lazımdır. Bir başkan ve yönetim kurulunda aranın özellikleri 5 cümle ile özetlersek;
1-   Kişisel menfaatlerini değil, sanayici, tüccar ve tacirin menfaatleri ön planda tutmalı
2-   Van esnafını ve halkını iyi tanımalı
3-   Kavga eden değil, bütünleştiren ve barıştıran biri olmalı
       4- Sadık ve güvenilir olmalı
      5- Ekonomik ve politik anlamda kendi ihtirasları için Van’ı ve Vanlıyı heba etmemeli

Tekrar VATSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na aday olduğunuzu açıkladınız. 14 yıldır VATSO’dasınız yapamadığınız ne kaldı. Şimdi ne yapmayı düşünüyorsunuz.
Bizim VATSO’yu 14 yıl içinde nereden nereye getirdiğimiz ortadadır. VATSO diğer kamu kurumları gibi merkezi bütçeden veya Maliye Bakanlığı’ndan bütçe almıyor. Tek geliri üyelerin ödediği aidatlardır. Çalışmalarını bu aidatlarla yürüten bir kurumdur. Eğer oda bu güne gelmişse, iyi bir vizyona sahip olmuşsa üyelerden aldığı destek ve katkılarda bu güne gelmiştir. Hiçbir yönetim kurulu başkanı, üyesi ve meclis üyelerinin bireysel maddi katkısı olmamıştır. Bu ilde yaşayan sanayi, tüccar ve tacirin katkıları ile bu odanın hizmet binası ortaya çıkmıştır. Buda şunu gösteriyor ki bireysellikle değil başarının toplumsal bir ruh ile ortaya çıkar. Ben yok, biz anlayışı hakim olduğu bir ruh içindeyiz ve bizim perspektifimiz de budur.
Adaylığınız mevcut yönetim ile aldığınız bir karar mı yoksa tek başınıza aldığınız bir karar mı?
Özelikle bir karar alırken tek başına karar verilmez. Nedeni ise tek başınıza bir karar verdiğinizde ancak bir meslek komitesini kazanabilirsiniz. Ama odamızda 19 meslek komitesi var. Biz de bu kararı verirken hem yönetim kurulu, hem meclisi üyeleri ve dışarıdan da sanayici, tüccar ve tacir ile istişareler yaptıktan sonra karar verdik.
Sizin ve VATSO Yönetim Kurulu Başkanlığı’na aday olan Feridun Irak’ın odanın olanaklarını kullandığınız yönünde bir algı var. Bu doğru mudur?
Ben halen odanın yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütüyorum. Zaten seçime de daha 3 aylık bir zaman var. Ben başkan olduğum için oda işlerini odada yürütüyorum. Ancak seçim çalışmalarımı tamamen dışarıdan ve kendi imkanlarımla yürütüyorum. Feridun beyinde odanın imkanlarını kullandığını sanmıyorum.
VATSO ilgili gelecek planlarınız ve projeleriniz nelerdir, somut olarak bunu resmeder misiniz?
Benim tekrar aday olmamdaki en büyük etken yıllardır elde ettiğim bilgi, beceri ve tecrübelerimi Van halkına, esnaf, tüccar ve tacirine hizmet olarak sunmaktı ve bu amaçla tekrar aday oldu. Zaten benim ne rant ne de siyasi bir beklentim var. Yaşanan depremden hemen sonra 2 büyük projeyi hayata geçirdik. Özellikle bölge insanı olan Kalkınma Bakanı olan Cevdet Yılmaz’a şükranlarımı sunuyorum. Ankara’da ben bizzat kapısında bekleyerek bu projeleri hayata geçirmek için çok çalıştım. İki büyük deprem yaşayan Van’da göç eden insanların tekrar dönmelerini ve hayatlarına kaldıkları yerden devam etmelerini sağlamak için mutlaka verdiğimiz projelerin geçmesi gerektiğini vurguladık. Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz, ‘Bir ay sonra ben Van’a gelip bu müjdeli haberi Van’da ben vereceğim” dedi. Nitekim de öyle oldu ve Van’a gelerek bu müjdeli haberi bizlere verdi. Projenin kaynağını cazibe merkezi kapsamında 24 milyon 750 bin TL’lik bölümünü DAKA hesaplarına yatırdıktan bir gün sonra Van’a geldi. Van halkına bir otelde düzenlediği toplantıda müjdeyi verdi. Projenin kaynak sorunu bittikten hemen sonra teknik bir heyet ile İstanbul ve Kahramanmaraş’a giderek görüşmelerde bulunduk. Bu projeyi AB standartlarına göre dizayn etmek için 3 kez revize edildi. Ardından 50 yıllık bir öngörü ile hazırlanarak ihalesi yapıldı. Bu projenin hayata geçirilmesinde büyük emekleri olan başta Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz, Valimiz Sayın Münir Karaloğlu, Milletvekilimiz Sayın Burhan Kayatürk ile emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyoruz.
Bu Tekstil Kent Projesi fikri nereden çıktı
Türkiye ortalamasının üzerinde olan ilimizdeki işsizliği azaltmak adına yoğun emek vererek Tekstil Kent Projemizi hayata geçirdik. Özellikle bu sektörde çalışacak olan bayanlar ekonomik özgürlüklerini elde edecekleri gibi hem aile bütçelerine hem de ilimizin ekonomisine katkı sağlayacaklar. Tekstil kent Projesi’nin yanında bu süreçte Fuar ve Kongre Merkezi projemizi de hazırladık. 19 yıldır Van’da fuarlar çadırlarda, spor tesislerin ve parklarda yapılıyordu. İlin tanıtımı için yapılan bu fuarlar ilin yüz karası durumuna gelmişti. Bu projemizle rüzgarların estiği zaman çadırı devrilen, yağmur suların bastığı fuarlar artık tarihe karışacak.
Fuar ve Kongre Merkezi bugüne kadar neden yapılamıyor veya başarılamıyordu.
Çünkü bu güne kadar hep kavgacı bir kültür ile sorunlarımızı çözmeye çalışıyorduk. Bundan da bir sonuç alamıyordu. Şimdi şeffaf yönetim anlayışı ve ikili ilişkilerimizden dolayı bir yılı gibi kısa bir süre içerisinde merkezi hükümetten kaynak temin edildi ve ihaleleri yapılarak nihayete erdirildi. 9 ay sonra bu projelerin açılış mutluluğunu Van halkı ile birlikte yaşayacağız.
VATSO’nun bu projelere maddi katkısı var mı?
VATSO bir kamu kurumudur. Dolayısıyla Kalkınma Bakanlığı’nın cazibe Merkezleri kapsamında aktardığı para Van ilinin gelişmesi içindir. Ayrıca şunu da belirteyim Organize Hayvancılık Bölgesi ile Yenilenebilir Enerji Projelerimiz var. Bunlarında nihai sonuca ulaşmasını bekliyoruz.  Biz bu projelerimizi milletvekillerimiz ile birlikte Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz’a sunarken, projelerin çok önemli olduğunu ve ilin ekonomisine önemli bir etki sağlayacağını belirttik. Kendileri de hazırlanan projelerin ne kadar ciddi olduğunu gördüğü için hemen kabul etti. Siz birçok proje yapabilirsiniz. Bunları raflara dize bilirsiniz. Ama bunu nihayete ulaştırmak her baba yiğidin harcı değildir. Herkes tarih yapabilir ama herkes tarih yazamaz.
VATSO gibi önemli kurumların başkanları genel olarak ya şirketlerini ihale kazandırmak ya da bir partide milletvekili olmak için merdiven olarak kullanmışlar. Siz böyle yapacak mısınız?
Ben 2 yıldır bu odanın başındayım. Ben bireysellikten ziyade sanayici, tüccar ve tacire hizmet ediyorum. Bu tür bir yargıya sahip değilim ve zaten bu kişiliğime de ters düşer. Benim ne ihale ne de siyasi bir beklentim yoktur. Hiçbir zaman kirli ilişkiler içinde olmadım ve bundan sonra da asla olmayacağım. Mütevazi bir yapıya sahibim. Yerim ve durumumdan memnunun. Amacım bulunduğum konum itibarıyla insanlığa hizmet etmektir.
Nasıl bir Van hayal ediyorsunuz?
Valisinden belediye başkanına, meslek kuruluşlarından sivil toplum örgütlerine kadar toplumun herkesimin birbirini seven saygı duyar, siyasi ve ideolojik çekişmelerden uzak olan sorunların çözümünü şiddet ve kavga ile değil, samimiyet, hoşgörü, dürüstlük içinde çözen bir toplum hayal ediyorum. İlin geleceğini de ancak bu saydıklarımla kurtarabiliriz. Gelecek nesillere ancak bu şekilde çalışarak güzel bir Van bırakabiliriz.

Büyükşehir olan Van’a rolünüz ne olacak?
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanarak yürürlüğe giren yasa ile Van ile birlikte 13 il büyükşehir statüsüne kavuştu. Bu da bizlerde büyük bir sevinç yarattı. Artık şehir merkezinde 3 ilçe ve bir büyükşehir belediyesi olacak. Bu da daha fazla kaynak aktarımı ve sonucunda da iyi hizmet almamızı sağlayacak. Oda olarak biz de hem büyükşehir belediyesi ile hem de diğer ilçe belediyelerinin yapacakları sanat ve kültürel etkinliklere elimizden gelen her türlü desteği sunacağız.
K belgesi ile ilgili ne diyorsunuz?
Maalesef üzülerek belirtmek isterim bu Van adına talihsizliktir. 2012 yılının ilk çeyreğinde bir ihbar ve şikayet ile ortaya çıkmasıyla birlikte hemen idari soruşturma başlattık. Usulsüz belge düzenlediği tespit edildi. Bunun üzerine yasal işlemler ivedililikle başlatıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve ardından da Ulaştırma, Habercilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan müfettiş istedik. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından olayla ilgili hazırlanan raporu bize geldi. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın teftiş raporu direk Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na gitti. Yargı ve adli süreç devam ediyor. Yaklaşık 4 bin üye mağdur olmuştur. Bunun kısa bir süre içerisinde sonuçlanacağı inancını taşıyorum. İşin müsebbipleri her kimse adalet önünde Van halkına ve kamuoyuna hesap verecektir. Bu mağduriyetin giderilmesi için çaba gösteriyoruz. Karayolları Bölge Müdürlüğü bünyesinde K belgesi birimi kurulması için bir girişimimiz olmuştur. Kısa sürede çözüleceğini bekliyoruz.

Bu içeriğe yorum yapan ilk siz olun!

• Ad Soyad:

• Yorum:

@name x

• UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
    HAVA DURUMU
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    NAMAZ VAKİTLERİ
    Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
    EN ÇOK YORUMLANANLAR
    BUGÜN
    BU HAFTA
    BU AY
    SPOR TOTO SÜPER LİG
    Tür seçiniz:
    e-gazete
    • Haber Sistemi DEMO v5 - 08 Ekim 2011Manşeti
    SENDE YAZ

Siz de yazmak istemez misiniz?

ARŞİV