Van’dan Türkiye’ye yayılan bir beste, “Gel Gidağ Van’a Doğri”!

Van’la ilgili yazdığı “Gel Gidağ Van’a Doğri” türküsü ve bu türkü için çektiği kliple adından söz ettiren Vanlı sanatçı Hüsamettin Bucak, klibin internette yayımlanmasının ardından hem Van ve ilçelerinde, hem de ülke genel

KÜLTÜR 13.12.2018 10:08:05 0
Van’dan Türkiye’ye yayılan bir beste, “Gel Gidağ Van’a Doğri”!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Vanlı sanatçı Hüsamettin Bucak, ilk bestesi olan ve 2008 yılında Vanspor için yazdığı “Belediye Vanspor” isimli, marş tadındaki türküsünden sonra, 2017 yılında gerçekleştirilen oylama sonucunda yılın en iyi ses sanatçısı ödülünü alınca, Van’a ve Vanlılara vefa borcunu ödemek amacıyla özel bir beste yapmaya karar verdiğini anlattı. Bu kararın ardından sözleri kendisine ait olan “Gel Gidağ Van’a Doğri” türküsünü yazan ve türküye özel bir de özel bir klip çeken Bucak, bu klibiyle Van'ın tanıtımına da büyük katkı sundu. Klip, yüzbinlerce kişi tarafından tıklanıyor.
Sözleri kendisine ait olan “Gel Gidağ Van’a Doğri” türküsünü bitirdikten sonra Van’ın tarihi ve turistik yönleriyle tanıtımına yer vermek amacıyla klip çalışmalarına başladığını söyleyen Bucak; “Sosyal medya üzerinden 500 bine yakın bir tıklama oldu. Klibimiz 1 aydır yayında, büyük bir kitleye ulaştı, yaklaşık 10 bine yakın bir paylaşım yapıldı. Van tanıtımı konusunda da çok etkili oldu. Mesela İstanbul’dan Van’a gelip ev alan oldu, bu beni çok mutlu etti” dedi.

MÜZİKTE İLK ADIMLAR

Vanlı sanatçı Hüsamettin Bucak, kısaca kendisini şu sözlerle tanıtırken, müzikle ilk temasını da kısaca şöyle özetledi; “1975 Van doğumluyum. İlkokulu Beyüzümü köyü okulunda bitirdim, ortaokulu Kazım Karabekir Okulunda okudum, liseyi de Van Ticaret Lisesinde tamamladım. Bekârım. 24 yıldır özel sektörde görev yapıyorum. 12 yıl Ankara’da bir STK’da mali işler uzmanı olarak görev yaptım. 2002 yılıydı, akşam saatlerinde boş vaktim olduğunda, müziğe ilgim olduğu için kendime bir bağlama aldım, akabinde kursa başladım ve bağlama çalmayı öğrendim. Bağlama çalmaya başladıktan sonra askerdeyken sahneye çıkmışlığım vardı, bende bunu değerlendirmek istedim. Bağlamayı aldım elime ve bir türkü vardı “Urfa’ya Paşa Geldi” türküsü, bunun üzerinde çalıştım, hazırlandım, kursa git gel derken çalmaya başladım. Bağlama çalmayı başardıktan sonra ben bu türküyü söylemeye çalıştım hatta hiç kimse “Urfa’ya Paşa Geldi” türküsünün Van’a ait bir eser olduğunu bilmiyordu. Özel bir TV kanalında bir sıra gecesi vardı, bir gün o programa bağlandım, başarılar diledikten sonra, telefonda “Urfa’ya Paşa Geldi” türküsünü söyledim. Daha sonra bu kanalı arayıp beni sordular, bir gün program yöneticisi olan Fikret Hocayla görüştüm, bana dedi “gel beraber program yapalım, sende ekibe dâhil ol”. Ben de 6 ay boyunca bu sıra gecesi ekibine katıldım, alt yapım oluştu ve daha sonra onlardan ayrıldım.”

İLK BESTE “BELEDİYE VANSPOR”

Vanlı sanatçı Hüsamettin Bucak, zaman zaman hala Vanspor maçlarında çalınan “Belediye Vanspor” bestesinin de kendisine ait ilk beste olduğunu belirterek, şunları söyledi; “İlk söylediğim ve Van’a ait olan “Urfa’ya Paşa Geldi” türküsünden sonra tanınmaya başladım ve artık insanlarımızın benden bir beklentisi olduğunu fark edince ileriye dönük daha iyi olmak için çok çalıştım ve çok emek harcadım. Kendimi geliştirebilmek için özel dersler aldım. 2005 yılında Van anonim türküsü olan ve rahmetli Abdurrahman Tarıkçı'nın derlediği “Çorabı Çektim Dizime, İndim Ereğin Düzüne” türküsü vardı, ben bunu Türkiye’nin en iyi sazlarına çaldırdım. O dönemde de Türkiye’nin en çok izlenen TV’lerinden birinde 1 ay boyunca yayınlandı, ondan sonra Van’dakiTV kanallarına devamlı çıkmaya başladım, bu çalışmalardan sonra daha profesyonel çalışmaya başladım. Van’da en büyük orkestrayı kurdum, her etkinlikte 20-30 kişilik orkestrayla sahneye çıkmaya başladım. 2008 yılında Belediye Vanspor 2.ligden 1. lige çıkma mücadelesi veriyor. Bir gün canlı bir programdayım, futbolcular benden bir türkü, bir marş istediler. O dönem kendi bestem olan “Belediye Vanspor” türküsünü yaptım, halen de aradan 12 yıl geçmiş statta çalınıyor. Özellikle ondan sonra daha çok sahne almaya başladım, TV ve Radyo programlarım oldu, hiçbir zaman kaliteyi düşürmedim, devamlı arkada dolu dolu bir orkestra olarak çıkmaya başladım ve ben halen kendimi sanatçı olarak görmüyorum. Halen öğrenmeye çalışıyorum, halen merdivenin birinci basamağındayım diyorum ama insanlarımız onu gördü, ben de hiç olmazsa insanlara bir şeyler vermek için hep kendimi geliştirmeye çalıştım.”

YILIN EN İYİ SES SANATÇISI ÖDÜLÜ

Vanlı Sanatçı Hüsamettin Bucak, deprem öncesi yeni bir türkü yapma niyetinde olduğunu ancak meydana gelen depremden sonra geri çekildiğini anlatarak, gazetemize özel açıklamalarını şu şekilde sürdürdü; “Yeni bir türkü yapacakken Van depremi oldu. Van depreminde ayağımı geri çektim, yapmadım. Gerçekten biz iki farklı bir Van yaşadık, deprem öncesi ve sonrası Van. Ben de türkü işini biraz zamana bıraktım. Van güzelleşmeye başladı, insanlarımız tekrar geri dönmeye başladı, hayat normale döndükçe ben de sanat çalışmalarıma devam ettim. Tabi 2014 yılında bir otelde mali işler uzmanı olarak görev yapmaya başladım, bir yıl sonra da yönetici olarak görev alınca, burada kullanılmayan bir sahne vardı, orayı düzenlemeyi planladım. Tabi burayı düzenledik ve burada haftada bir kez sahne almaya başladım. Çevre illerden ve ilçelerden misafirler geliyordu, sahnem dolu dolu geçiyordu. 6 ay kadar sürdü bu durum. Bir gün Van Ekonomist Dergisinin sahipleri bana uğradılar, dediler ki, “Seni yılın yöneticiliğine aday yapma durumumuz var...” Ben bunu kabul etmedim. Dedim sizin dallarınızda sanat dalı yok! Olsa seve seve kabul ederim ve aradan bir ay sonra bir baktım sanat dalında Van’ın Enleri yarışmasında sanatçı kategorisinde benim de adım var. O  yarışmada büyük bir oy kitlesi ile Van’da ses dalında en iyi ödülü aldım. Ödül alışım büyük bir ses getirdi, çünkü gerçekten bu çalışmalarımın bir meyvesiydi.”

“GEL GİDAĞ VAN’A DOĞRİ”
2002 yılında başladığı sanat hayatı boyunca aradan geçen 16 yıllık süre içerisinde birçok eser okuduğunu ve 2 tane de bestesinin olduğunu belirten Bucak, Van'ın tanıtımına büyük katkı sunan son türküsü ve klibine ilişkin de bilgiler paylaştı.
Bucak, şöyle devam etti; “ İlk önce“Belediye Vanspor” türküsünü yaptım marş tarzında.  İkincisi ise “Gel Gidağ Van’a Doğri” oldu. Profesyonel anlamda anonim Van türküsü, rahmetli Abdurrahman Cevarut’un türküsünü de yaklaşık 15 kişilik orkestra ile Ankara’da okumaya çalıştım. Yani şuanda 3 tane söylediğim klip bazında eser var. Ben albüme çalışma fırsatı bulamadım doğrusu, çünkü sahneye ağırlık verdim, canlı performans benim için önemliydi. Özellikle 5-6 saat sahnede kalabilmek, bu canlı performans önemliydi benim için. Çünkü gerçekten iyi bir alt yapı oluşturdum. Albüm her zaman olur dedim ama sahne önemlidir düşüncesiyle bu tarafa ağırlık verdim. Ancak oluşturduğum sağlam alt yapının meyvesini de en son yaptığım eserle buldum. Ben Van’ın enleri ödülünü aldığımda çok duygulandım. Bana gelen oylar her taraftan geldi, bu oylar boşuna değildi. Bunu düşünceyle halkımıza, Van'ımıza bunun karşılığını vermem gerektiğine inandım. Ben öyle bir şey yapayım ki, insanlarımıza öyle bir şey vereyimki, onlar da 'bizim 1’inci ettiğimiz sanatçı işte budur' diyebilsin, Van'ın da tanıtımına büyük katkım olsun diye düşündüm. Artık bir şeyler üretmek zamanıydı... Van'a, Vanlıya katkı sunacak bir eser yapmaya karar verdim. Bu düşünceyle yola koyulduktan sonra “Gel Gidağ Van’a Doğri” türküsünü yaptım. Hiç olmazsa Van adına bir eser olsun, Van türküsü olsun istedim. Çünkü 60-70 yıldan beri Van’a yeni bir eser gelmedi, hep aynı türküler okundu. Ben yeni bir beste yapmaya çalıştım ve yaptım, hazırladım, türküsünü İstanbul’da kıymetli müzik öğretmenim Turgay Yılmaz Beyle çalıştım. Türküyü yaptık, 2018’in mart ayında çalıştığım otelin devri olunca ben işe devam etmedim ve kendi kendime al sana fırsat dedim ve hiç olmazsa ben bu türkünün elimden geldiği kadar okumasını bitireyim, klip yapmaya çalışayım diye çabalamaya başladım. Tabi sonra Van’da klip yapmak için değerli yönetmenimiz Orhan An Beyle çalışmaya başladık. Haziran ayında start verdik çalışmalara. Orhan Beyin büyük emekleri oldu, elinden geldiğince en iyisini yapmak için uğraştı ve klibi bitirdik. İnsanlarımız çok beğendi, takdirle karşıladılar. Gerçekten olumsuz bir şey görmedim. Sosyal medya üzerinden 500 bine yakın bir tıklama oldu, klibimiz 1 aydır yayında, büyük bir kitleye ulaştı, yaklaşık 10 bine yakın bir paylaşım yapıldı. Van tanıtımı konusunda da çok etkili oldu bu türkü ve klip. Mesela kilipteki güzelliklerden etkilenip İstanbul’dan Van’a gelerek ev alan oldu, bu beni çok mutlu etti...”

“KUVVETLİ BİR ORKESTRA İLE SAHNE ALMAYI DÜŞÜNÜYORUM”

Vanlı sanatçı Hüsamettin Bucak, bundan sonraki sahne hayatına ilişkin de bazı ipuçlarını paylaşarak, sözlerini şu şekilde noktaladı; “Şuanda konser etkinliklerim var. Ancak şu bilgiyi de sizinle paylaşayım ki; Anadolu çapında kuvvetli bir orkestra ile sahne yapmayı düşünüyorum. Eğer anlaşabilirsek Van’ın elit mekânlarında sahne almayı düşünüyorum. Şunu da söylemek istiyorum ki artık insanlarımız gerçekten sanata saygı duyuyorlar. Bu beni mutlu ediyor. Konser çalışmalarım devam ediyor, geçen günlerde Van Belediyesinin Ercişli Emrah Anma Gecesine katıldım, İstanbul’da birkaç tane radyo ve televizyona konuk oldum, büyük bir mekânda sahne aldım. Tabiki bunlar, son çıkardığım türkümün bir meyvesiydi. Van için, sanat için çalışmalarım devam edecek...” 
Özel Haber: M. Selim Kurt

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi

Van’dan Türkiye’ye yayılan bir beste, “Gel Gidağ Van’a Doğri”!