Van’dan bir kemancı geçti

Son Irmak Doğa Orkestrası kurucusu ünlü keman sanatçısı Utku Barış Andaç, Van’da düzenlenen Shopping Fest etkinliğinin açılışında, kemanıyla tek kişilik bir konser verdi. Büyük bir ilgiyle karşılanan Andaç’ın çaldığı ezgil

KÜLTÜR 18.03.2019 10:29:59 0
Van’dan bir kemancı geçti
Tarih: 01.01.0001 00:00

Keman sanatçısı Andaç, ayrılmadan önce, çalışmalarıyla ilgili olarak gazetemize özel bir de röportaj verdi.
Van’a ikinci kezdir geldiğini anlatan Andaç, “Bu onur vericiydi benim için, insanların sinerjisi, izleyenlerin etkileşimi, o sıcaklığını hissedebiliyorum. Çok soğuk bir havada çaldım, parmaklarım uyuştu, ama buna fazlasıyla değdi, çok soğuktu ama insanların sıcaklığıyla bir şekilde ısınıyorsunuz performans yaparken” dedi.
Andaç, keman eğitimi ve müzikle ilgili geçmişine ilişkin sorumuza şu şekilde cevap verdi;
“1987 İzmit doğumluyum. Müziğe ortaokul yıllarında bağlamayla, keman eğitimine ise 2001 yılında Kocaeli Güzel Sanatlar Lisesi'nde başladım. 2009’da Marmara Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldum. Aynı sene yüksek lisans programına devam ettim. Keman çalışmalarını lisans ve yüksek lisans süresi boyunca Prof. Dr. Cemalettin Göbelez ile sürdürdüm. Bir dönem de Prof. Dr. Çiğdem İyicil ve Prof. Dr. Ildigo Moog ile özel keman çalışmalarına devam ettim. Bu süreçte birçok oda orkestrasında baş kemancı olarak görev aldım ve farklı müzik türlerine de yönelim göstererek çeşitli etnik, rock ve pop gruplarıyla sayısız konser verdim.”
Belli bir süre üniversitede sözleşmeli öğretim görevlisi olarak da çalıştığını anlatan Andaç, “Marmara Üniversitesi'nde 2009-2010 yıllarında, Kocaeli Devlet Konservatuarı’nda ise, 2011-2012 yıllarında sözleşmeli öğretim görevlisi olarak çalıştım” dedi.
Andaç, sonraki yıllarda yaptığı çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:
“2010-2011 yıllarında, kurucusu olduğum Son Irmak Doğa Orkestrası ile Anadolu'nun farklı bölgelerinde doğa ve kültürel miras tahribatına dikkat çekmek amacıyla sıra dışı konserler verdim. 2009-2017 yılları arasında Anadolu Quartet üyesi olarak yurt içi ve yurt dışında onlarca konser verdim. Ekiple beraber Türkiye'nin yanı sıra Benelüks ülkelerinde de yayınlanan canlı bir konser albümüne imza attım. Buna ek olarak, piyanoda Ozan Sarıboğa ile beraber icra ettiğim Azerbaycan’ın ‘aşk’ temalı şarkılarından oluşan ‘Azerbaijan Love Songs’ albümünü de 2018 yılında Ahenk Müzik etiketiyle yayınladım.” 
Mesleği ile ilgili duygularını, hayallerini ve bazı projelerini dile getiren Andaç, şunları anlattı:
“Müzik öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra bir kariyer planı çizmem gerekiyordu, yüksek lisans programına dahil olmam bunların birincisiydi, akademisyen olmak istiyordum. Ama daha sonrasında, bunun beni çok tatmin etmeyeceğini fark ettim. Performansa dayalı sahne sanatlarının içerisinde olmak ayrı bir keyif, ayrı bir mutluluk veriyor insana. İnsanlarla duygu ve düşüncelerinizi müzik kanalıyla paylaşmak ayrı bir ego, bunun tatmini bambaşka. Öğretmenlik mesleği de tabi ki çok kutsal bir meslek, bunun da tatmini bambaşka, öğretmenlik mesleğini halen icra ediyorum ama eskisi kadar yoğun bir şekilde değil, haftada iki gün ders veriyorum, keman ve piyano dersleri. Tam olarak tabi ki ‘yıldızım’ ve ‘keman sanatçısıyım’ diyemem ama bu yolda gayret ediyorum. Yakın zamanda çıkacak olan bir single çalışmam da var. Teoman’ın ‘Paramparça’ eseri ‘Avrupa Müzik’ etiketi ile yayınlanacak. Önümüzdeki bir ay içerisinde dijital bütün platformlarda çıkmış olacak. Benzer çalışmaları da icra etmeye devam edeceğim çünkü bu ülkede bu tarz sanatsal faaliyetlerin artması gerektiğine inanıyorum, buna ihtiyaç var. Özellikle genç kuşaklara örnek olmak istiyorum, klasik müziği sevdirmek istiyorum, popüler müziğin bir şekilde çalınabildiğini de göstermek istiyorum, çıkış noktam bunların tümü…”
Özel Haber: M. Selim KURT 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi