TÜMSİAD Van Şubesi Başkanı Güler: Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi Van’a kurulmalı!

Tüm Sanayi ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Van Şubesi Başkanı Süleyman Güler, Türkiye-İran arasında kurulması düşünülen Ortak Organize Sanayi Bölgesi’nin Van’a kurulması gerektiğini belirterek, “Bunun için de çok iyi bir lo

EKONOMİ 8.01.2019 10:59:24 0
TÜMSİAD Van Şubesi Başkanı Güler: Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi Van’a kurulmalı!
Tarih: 01.01.0001 00:00

İran Cumhurbaşkanının da katıldığı, geçtiğimiz Aralık ayında İstanbul’da düzenlenen Yüksek İş Konseyi Toplantısında, Türkiye ile İran arasında Ortak Organize Sanayi Bölgesi kurulması konusu da gündeme geldi.  

Yaşanan bu gelişme üzerine, önümüzdeki süreçte, ambargo nedeniyle dışarıya mal satamayan İran’ın Türkiye ile ortak bir sanayi bölgesi kurabileceği belirtilirken, sanayi bölgesinin Van’a kurulmasını isteyen sivil toplum kuruşları ve sanayiciler de harekete geçti.

ÖNCE VAN OSB ŞİMDİ DE TÜMSİAD
İstanbul’daki toplantının hemen ardından açıklama yapan Van Organize Sanayi Bölgesi (Van OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, söz konusu ortak organize sanayi bölgesinin Van’a kurulması gerektiğini belirtirken, gazetemize açıklama yapan TÜMSİAD Van Şubesi Başkanı Süleyman Güler de, daha önce de Van’ın eline benzer bir fırsat geçtiğini, sanayi bölgesinin mutlaka Van’a kurulması gerektiğini söyledi.

Yaklaşık 12 sene önce de aynı konunun gündeme geldiğini belirten Güler, o günkü süreci şöyle anlattı:

“İran bizim için en önemli pazarlardan biri. Bundan yaklaşık 10-12 yıl evvel Van olarak, İran sınırında Türkiye-İran ortak organize sanayi bölgesi kurulmasıyla ilgili bir girişim olmuştu. O zaman çok üst düzey görüşmeler oldu. Van’daki tüm dinamiklerin ortak girişimiyle bu yapıldı. Hatta onunla ilgili birçok yere raporlar sunuldu. Ve nihayetinde o gün gerçekleşmedi. İran da çok sıcak bakmıştı o zaman, bugün de çok sıcak bakıyor. Bu noktada epey de bir yol alınmıştı. Hatta yer bakım noktasına kadar gelmişti. O zaman başka illere kayması söz konusu olunca, bir de araya seçimler girince iş orada durdu. İran’da işler biraz hantal yürüdüğü için o zaman yapamamıştık. Ama şu anda Türkiye ile İran arasındaki ilişkiler en iyi dönemini yaşıyor. İran ambargo nedeniyle büyük bir ekonomik sıkıntı yaşıyor. Ülke olarak biz de belli bir sıkıntı yaşıyoruz. İran sınırında yeniden bir ortak sanayi bölgesi tasarlanabilir.” 

“VAN; KOCAELİ OLUR, GEBZE OLUR!”

Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi’nin Van’a kurulması durumunda, ilin gelişmesinde büyük bir değişikliğe neden olacağını ifade eden Güler, şöyle dedi: 

“Hammadde İran’dan, teknoloji ve pazarlamanın da Türkiye’den karşılanmasıyla çok büyük bir Pazar olacağına inanıyorum. Bunu gerçekleştirebilirsek, önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde Van’ın Kocaeli, Gebze ayarında bir il olacağını, hatta bölgenin ticaret merkezi olacağını iddia edebilirim. O nedenle bu fırsatı bizim iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bunu da sadece Van olarak düşünmemek lazım, bu Türkiye’nin de ihtiyacı, İran’ın da ihtiyacı var. Bir daha böyle bir fırsat yakalayabileceğimize inanmıyorum. Böyle bir fırsat gelmişken, bunu en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor.” 

“TEKLİFİ İRAN YAPIYOR”

Ortak sanayi bölgesi teklifinin İran’dan geldiğine de dikkat çeken Güler, şöyle devam etti:

“Çünkü buna ihtiyacı var. 10-12 yıl önceki şartlarla bugünkü şartlar çok daha farklı. Bazen şöyle sorular sorulabiliyor;  böyle bir oluşum gerçekleşirse bunun yasal prosedürü ne olacak? diye. Dünyada ülkelerin ilişkilerine artık ticaret yön veriyor. Eğer bu gerçekleşirse ve özel sektör işin içine girerse, devletlerarası ilişkileri de çok pozitif yönde etkileyecektir. Sınır ticareti de gelişecektir. Sadece Van değil, Hakkâri, Ağrı, Iğdır da olumlu etkilenecektir. Bölgenin de kalkınmasına büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu teklifi şimdi İran bize yapıyor. Onlar kendi serbest bölgelerinde istiyor ancak biz tabi teknolojimizi İran topraklarında değil, kendi topraklarımızda değerlendireceğiz. Aslında Ortak Endüstri Merkezi desek daha sağlıklı olur. Çünkü bu sanayi bölgelerinden daha farklı statüdedir. Böyle bir merkez kurulup, ‘Türkiye ürünü’ diye dünya pazarına sunulabilir.” 

“İYİ ANLATMAK LAZIM”

Türkiye-İran Ortak Sanayi Bölgesi’nin Van’a kurulması için il olarak iyi bir çalışma yürütülmesi gerektiğini anlatan Güler, şu önerilerde bulundu:

“Çok iyi bir lobi oluşturmak lazım… Şehrin tüm dinamiklerinin aynı hedef etrafında kenetlenmesi gerekir. Çok iyi anlatılması ve çok iyi girişimlerin olması lazım… Artı ve eksilerin çok iyi ölçülmesi lazım… Geleceğini düşünen her Vanlının bunu içselleştirerek, katkı sunması gerekir. Kısacası bir birliğe ve inanmaya ihtiyaç var. Çok kolay bir proje değil, çok büyük bir projedir. Eğer biz Vanlılar olarak kenetlenebilirsek, bunu yapabiliriz. Mülki amirlerin de, herkesin de bu konu etrafında birleşmesi lazım.”

Haber: M. Selim KURT

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi