Kınalı eller 20 bin ton ceviz üretecek

Çorum Valisi Nurullah Çakır, Çorum'un yumurtacılıkta, pirinçte belli bir nokta olduğunu belirterek, cevizde de Oğuzlar'ın bir borsa olacağını söyledi.

EKONOMİ 7.10.2011 21:05:00 0
Kınalı eller 20 bin ton ceviz üretecek
Tarih: 01.01.0001 00:00

12. Geleneksel Kültür-Sanat Etkinlikleri ve Ceviz Festivaline, Çorum Valisi Nurullah Çakır, TBMM Mülkiye Başmüfettişi Yener Yüksel, AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. anne pornosu Dr. Reha Metin Alkan, Laçin Kaymakamı Atif Çiçekli, Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık ve çok sayıda davetli katıldı.

Çorum Valisi Nurullah Çakır, festivalde yaptığı konuşmada, Oğuzlar Belediyesi'nin tarihsel öneminin yanında ceviz üretimiyle önemli bir yer sahibi olduğunu belirterek, ''Ceviziyle taçlanan Oğuzlar'da olmaktan mutluluk duyuyorum. Oğuzlar, tarihsel derinliğinin yanında teyzelerimizin elinde sanki gelinlik el gibi, cevizin onların geleceğini bereketlendiren bir renk kattığını gördüm'' dedi.

Oğuzlar halkını güçlü kılan şeyin cevizle buluşan nasırlı eller olduğunu ifade eden Çakır, ''Cevizle buluşan o nasırlı elleri kutluyorum. Hedef olarak belirtilen tona ulaşıldığında artık Oğuzlar cevizin borsası olacaktır'' diye konuştu.

Türkiye ceviz üretiminin yüze 5'inin Oğuzlar'dan karşılandığını belirten Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık ise, ceviz denince akla artık Oğuzlar'ın geldiğini ifade etti.

-''Çorum'da markalaşmış ceviz üretimini 20 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz''

Oğuzlar'ın ceviz üretim kapasitesiyle önemli bir ticaret merkezi olacağının altını çizen AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı'da, Oğuzlar'ın cevizi ve kültürel değerleriyle Türkiye'de önemli bir pay sahibi olduğunu söyledi.

Türkiye'de ceviz ihtiyacının çoğunluğunun Çorum'dan karşılandığını belirten Bağcı, ''Oğuzlar Belediyesi'nde yıllık 5 bin ton üretim yapılıyor. Oğuzlar'da üretilen cevizin Türkiye ve dünya pazarına gönderilmesi çok önemli. Cevizle birlikte Oğuzlar, ticaret ilçesi olma yolunda önemli adımlar atmaktadır. Çorum'da markalaşmış cevizin yıllık üretim miktarını 20 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz'' dedi.

Festival kapsamında çeşitli dallarda ve en güzel cevizli börek, en güzel ceviz tatlısı ve en iyi ceviz yetiştirenlere ödülleri verildi.

Festival, Şehit Er Hüseyin Caddesinde açılan sergide cevizli hamur işlerinin tadılmasıyla sona erdi.

Haber Kaynağı : Haber7.com