VAHATUDER’den "YYÜ'lü açılım" önerisi!

Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, “İranlı turistlerin 2016-2017 yıllarında olduğu gibi tekrar Van’a akın edeceğini, ancak bunun için bazı kültürel faaliyetlere ihtiyaç olduğunu??

EĞİTİM 15.01.2019 09:39:07 0
VAHATUDER’den "YYÜ'lü açılım" önerisi!
Tarih: 01.01.0001 00:00

Van’ın önemli ekonomik kalemlerinden birini oluşturan ve son yıllarda özellikle İran üzerinden gerçekleşen, ancak yönetim tarafından uygulanan harç zammı konusunda sıkıntıya giren turizm ile ilgili olarak arayışlar sürüyor.
Daha önce Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler, uygulanan zamma rağmen İranlı turistlerin Van’a girişlerinin sağlanması için kentteki varlıklarla ilgili fiyat indirimlerinin sağlanması gerektiğini belirtirken, VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir de, Van-İran arasında sportif ve kültürel faaliyet önerisinde bulundu.
Tunçdemir, bu yönde kurulacak diyalogla, İran’ının harçlar konusunda yumuşayacağına inanıyor.

VAN YYÜ’YE ÇAĞRI

Sportif faaliyetler konusunda Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin (Van YYÜ) rol oynayabileceğine dikkat çeken Tunçdemir, gazetemize yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
“İran’ın en büyük voleybol takımı Urmiye’dedir. En büyük futbol takımlarından biri Tebriz’dedir, Persepolis. Sosyal ve kültürel ilişkiler kapsamında buraya getirilebilir. Burada kamp yaparlar, diğer sosyal etkinliklere dâhil olurlar. İran ile Van’ın gelenekleri, adetleri bir birine çok yakın. Üniversitenin şu anda devasa bir spor kompleksi var. Buradaki sportif faaliyetler ve müsabakalar için üniversite İran ile ilişkiye geçilebilir. Bu da turizmin önünü daha da açar. Biz onları ziyaret ettiğimizde, zaten bizden bu gibi talepleri de oluyordu.”

“İRAN ZAMDAN VAZGEÇEBİLİR”

Müsabakalar ve sportif faaliyetler sırasında belli bir kitlenin de Van’a gelmek zorunda kalacağı ve bu sırada harçlara uygulanan zammın daha fazla tartışılacağını belirten Tunçdemir, şunları söyledi:
“Eğer bu yapılabilirse, üniversitenin İran yönetiminden bazı taleplerde bulunması için eli de güçlenir, mesela çıkışlara uygulanan harç zammıyla ilgili tavizler koparılabilir. Sportif faaliyetlerin ve müsabakaların seyirci önünde yapılabilmesi için bu harç konusuna düzenleme de getirilebilir. Herhalde hiçbir seyirciden 400 TL alamazlar? Böyle bir girişim ve faaliyet ortamı Van’a bir muafiyet yolunu da açar. İran, Van’a yönelik zammı uygulamayabilir, o nedenle bunu mutlaka denememiz gerekiyor”

VALİLİKLERE BASKI UYGULANABİLİR
Van’dan farklı heyetlerin ve üniversitenin özellikle sınır illerindeki valiliklerle ve konsoloslukla görüşebileceğini ifade eden Tunçdemir, “Hoy, Urmiye ve Tebriz’deki valiliklere, gerekirse bizim Tahran’daki konsolosluğa giderek bunu anlatmamız lazım. Belli heyetlerle gidip bunu yapabiliriz.  Kısacası sosyal ve kültürel yönden de aktiviteler olmalı ki, turizm eksenli İran ile olan ilişkilerimiz daha da gelişsin, tıkanan Van turizminin önü açılabilsin.” diye kaydetti.

İNDİRİM ÇÖZÜMÜ
Ajans Asya Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Güler de, daha önce gazetemize yaptığı açıklamada, harçlara yapılan zam nedeniyle sıkıntı yaşayan İranlı vatandaşların Van’a girişlerinin kolaylaştırılması gerektiğini, bunun için de Van’da turizm faaliyeti yürüten çevreler ile esnafın ciddi bir fiyat indirimine gitmesinin çözüm konusunda etkili olacağını ifade etmişti. 

Özel Haber: Adil HARMANCI 

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi