Adaylık Kaldırma Sınavı Mağdurlarına Biran Önce Çözüm Bulunmalıdır

Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali UCA: Adaylık Kaldırma Sınavı Mağdurlarına Biran Önce Çözüm Bulunmalıdır.

EĞİTİM 2.01.2019 03:07:34 0
Adaylık Kaldırma Sınavı Mağdurlarına Biran Önce Çözüm Bulunmalıdır
Tarih: 01.01.0001 00:00

Eğitim Bir-Sen Van Şube Başkanı Mehmet Ali UCA son zamanlarda Aday öğretmenlikten asil öğretmenliğe geçiş süreçlerinde çok sık değişiklikler yapıldığını, birkaç yıl öncesine kadar Temel, Hazırlayıcı ve Uygulama eğitimlerine tabi tutulan aday öğretmenler, sonrasında idareciler tarafından değerlendirme ve mülakata girme durumuyla karşı karşıya geldiklerini, daha sonra yazılı sınav ve mülakat şartları getirilirken en son olarak da sadece yazılı sınava tabi tutulduklarını belirtti.

UCA sözlerine şöyle devam etti:

 En önemli kısım ise geçmişten bu yana bu süreçlerin hepsinde iki yıl üst üste geçemeyen adayın devlet memurluğuna geçiş işlemi durdurularak görevlerine son verilmesidir. Şimdiye kadar hiçbir öğretmen bu sınavların hiçbirinde bırakılmayarak asil öğretmenliğe geçiş hakkını kazandılar. Ancak son iki yılda yapılan sınavlar neticesinde üst üste 60 ve altında puan alan aday öğretmenler yönetmelik gereği görevlerine son verilecek olması büyük bir garabetin göstergesidir. Bu garabetin bir diğer yönü de sınavlarda 4 yanlışın bir doğru cevabı götürmesidir ki, bu durum da maalesef hiçbir ölçüm değeri olmayan bu sınavlarda başarısızlık payını arttırmaktadır.

Alınan bilgilere göre 2018 Aralık ayında yapılan sınava ilk kez girip 60 ve altı puan alan yaklaşık 600 öğretmen önümüzdeki yıl yapılacak olan AKS’ye (Adaylık Kaldırma Sınavı) büyük bir stres içinde girecek ve bu stresle kendi işini yapamayacak duruma gelecektir. Diğer taraftan 2017 yılında sınava girip barajı aşamayan öğretmenler arasından yaklaşık 100 kişi de 2018 yılında yapılan sınavı da geçemeyerek görevlerinin son verilmesiyle karşı karşıya kaldılar. Çünkü yönetmelik gereği iki yıl üst üste yazılı sınava girip 60 ve altı puan alan tüm aday öğretmenlerin görevlerine son verilmektedir. İlginçtir ki diğer kurumların adaylık sistemine bakıldığında hiçbir kurumun personel alımında adaylık sınavı yapılmamaktadır.

Ayrıca 1739 sayılı milli eğitim temel kanununa göre Öğretmenlik mesleğine hazırlık genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon ile sağlanır. Belirtilen bu özelliklerin hiçbiri yazılı sınavlarla sağlanamamaktadır. KPSS sınavında en yüksek puanı alarak atanan bir öğretmen sınıfında çok iyi olmasına, öğrenci ile iletişimini üst düzeye çıkarmasına ve eğitim-öğretim sürecinde de velilerin vazgeçilmezi haline gelmesine rağmen ne yazık ki öğretmenlik mesleğinin hiçbir sürecini ölçemeyen bir sınavda kalıyor ve öğretmenlik mesleğine son verilmek zorunda bırakılıyor. İnsanları bir mesleğe alırken işiyle alakalı en doğru ölçüm, işin başında yapılan gözlemlerdir. Devlet memurlarını işe başlatıp bir sene içinde performans değerlendirmesi yaptıktan sonra bir daha sınav yapılan başka bir meslek yok.

            Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bir an önce bu tuhaf ve ölçüm niteliği olmayan yazılı sınav uygulamasına son vermesini, son iki yıl üst üste sınava girip başarısız sayılan öğretmenlerin ya bir yönetmelik değişikliğiyle görevlerine devamlarının sağlanmasını ya da 4 yanlış uygulamasını kaldırarak yeniden değerlendirme yapılmasını ve yapılacak yeni uygulamanın 1739 sayılı milli eğitim temel kanununda belirtildiği üzere öğretmenlik mesleğine hazırlığın genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon ile sağlayacak şekilde gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz, dedi.

            Ayrıca Eğitim Bir-Sen Şube Başkan Yardımcısı Erman ADANAŞ da; Millî Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik hükümleri doğrultusunda merkez ve taşra teşkilatında norm kadro açığı ile hizmet gereklerine göre belirlenen münhal şef ve memur kadroları için 9/12/2018 tarihinde görevde yükselme sınavı gerçekleştirildiğini, sınav sorularının zor olduğuna ve sınava katılanların soruları cevaplarken hayli zorlandığına ilişkin birçok şikâyetin sendikamıza ulaştığını belirti.

ADANAŞ, söz konusu yönetmelik hükümlerine göre sınavlara ilişkin değerlendirmenin 100 puan üzerinden yapılacağını, sınava giren adaylardan 60 ve üzerinde puan alanların başarılı sayılacağını, bu çerçevede, sınava katılan adaylardan 60 ve üzerinde puan alarak başarılı sayılanların sayısının münhal kadro sayısının altında kalmasının kuvvetle muhtemel olduğunu dile getirdi. Bu sınavın eleme sınavı niteliğinde olmadığını belirten ADANAŞ,  merkez ve taşra teşkilatında norm kadro açığı ile hizmet gereklerine göre belirlenen münhal şef ve memur kadroları için görevde yükselme suretiyle atama amacını taşıdığının bilindiğini, söz konusu kadroların boş kalmaması için Bakanlıktan, sınav sonuçlarının bağıl/çan eğrisi yöntemine göre değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.