Vanlı çiftçiler 2019’a hazırlanıyor

Tuşba Ziraat Odası tarafından verilen eğitimlerle Vanlı çiftçiler, 2019 üretim yılına hazırlanıyor. Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, “Çiftçinin tarlada yaptığı hataları, verdiğimiz eğitimlerle yavaş yavaş kafalarda

BİLİM-TEK 30.01.2019 11:10:26 0
Vanlı çiftçiler 2019’a hazırlanıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Tuşba Ziraat Odası tarafından, her yıl olduğu gibi bu yıl da, sezon hazırlıkları kapsamında çiftçilere yönelik eğitim seminerleri başlatıldı.
Ziraat mühendisleri tarafından verilen seminerler, sinevizyon eşliğinde, pratikler üzerinden yapılan anlatımlarla gerçekleşirken, çiftçiler soru-cevap yöntemi ile eksikler konusunda duyarlı hale getiriliyor. 

OCAK’TA ÜÇ SEMİNER
Edinilen bilgilere göre, 2019 yılı üretim sezonuna ilişkin eğitim seminerleri bir süre önce start aldı.
Tuşba Ziraat Odası bünyesinde, şimdiye kadar çiftçilere yönelik üç ayrı eğitim semineri düzenlendi.
Seminerlerde, 5 çiftçi danışmanı ziraat mühendisi, katılımcı çiftçilere farklı konularda görsel tema üzerinden bilgiler verdi.

İŞLENEN KONULAR
Binlerce dönümlük arazisi bulunan 60 dolayında büyük çiftçinin katıldığı belirtilen seminerlerde, ziraat mühendisleri tarafından sinevizyon eşliğinde buğday ve arpaya ilişkin olarak ekim, bakım, hasat, hastalıklar ve yabancı otlar konusunda çiftçilere bilgiler verildiği ifade edildi.  
Seminerlerde, soru-cevap şeklinde yapılan karşılıklı bilgi paylaşımında, çiftçilerin farklı konulardaki meraklarının da giderildiği kaydedildi. 

ŞUBAT’TA DEVAM EDECEK
Özellikle örnek oluşturan ve büyük arazi sahibi olan çiftçilerin yer aldığı eğitim seminerleri Şubat ayında da devam edecek.
Şubat ayındaki seminerlerde ise, yem bitkileri hakkında çiftçilere bilgilendirme yapılacağı öğrenildi.

“HATALARI KAFALARDA SİLİYORUZ”
2019 üretim sezonuna ilişkin yapılan çalışmalarla ilgili olarak bilgi veren Tuşba Ziraat Odası Başkanı Hasan Özgökçe, sahada tespit ettikleri eksikleri, seminerlerde çiftçilerle paylaştıklarını söyledi.
Bazı çiftçilerin zarar edecekleri düşüncesiyle bazen söylenenleri yapmaktan kaçındıklarını ifade eden Özgökçe, şunları söyledi:
“Sürekli sahada bulunuyoruz. Mühendislerimiz sürekli çiftçimizle diyalog halindedir. Köyleri gezip hataları tespit ediyorlar. Çiftçinin tarlada yaptığı hataları, verdiğimiz eğitimlerle yavaş yavaş kafalarda siliyoruz. Bazen söylediklerimizi çekinerek yapmayanlar oluyor, ama komşusu yapınca ertesi sene o da yapmaya başlıyor. Bu nedenle örnek çiftçilerimiz var, daha cesaretli davranıp diğerlerine örnek oluyorlar. Eğitimlere olan ilgi de her geçen sene daha artıyor. Eğitimlerin ne kadar faydalı olduğunu da biz artık sahada gözlemleyebiliyoruz. Bilinçli bir çiftçi kitlesi oluşuyor.”

Özel Haber: Adil HARMANCI

Kaynak: (Prestij Haber Merkezi) - Prestij Haber Merkezi Editör: